divendres, 28 de juny del 2013

Aquest any 100

Sota l'ombra del dòping més present encara que mai, i dels innombrables farsants que s'ha cobrat el món del ciclisme, alguns il.lustres com l'alemany Jan Ulrich o el sonat de Lance Armstrong, demà s'inicia una nova edició del tour de França, la prova més prestigiosa de l'esport de la bicicleta. És sens dubte l'edició més especial. El Tour es vesteix de gala per commemorar el Centenari de la prova.
En 100 anys han canviat molt les coses. Per començar, el prestigi dels participants. L'ombra que puguin anar acompanyats a la bicicleta amb EPO's, hormones del creixement, transfusions de sang o altres rareses, desprestigia l'esforç de tots els que van nets. Han canviat les bicis. Ara són més lleugeres i aerodinàmiques. Ara necessites un enginyer aeroespecial per construïr la bici. Abans tot era més senzill. 4 cops de martell i aire que vol dir vent.
El que no ha canviat mai en aquests anys són les muntanyes. Els majestuosos Pirineus i imponents Alps que desafien els ciclistes que volen pujar-los. Encara que no sapigues què és un pedal saps què és el Tourmalet o l'Alpe d'Huez. Aquestes muntanyes quedaran per sempre lligades al mallot jaune, groc, del Tour.
Aquest any la Centenària prova vol homenatjar el què l'ha fet gran i no pararem de pujar i baixar muntanyes. El recorregut Tour 2013 tindrà moltes novetats.
Inici a Còrsega, sense etapa pròleg. Tres contrarellotges, una per equips i dos individuals. L'etapa reina als Pirineus serà la setena amb l'ascens al Peyresourde, a l'Aspet i amb final a La Hourquette d'Ancizan.Als Alps l'etapa més emblemàtica i la que homenatjarà al Centenari de la ronda francesa serà la 18ena amb el doble ascens a l'Alpe d'Huez, un clàssic i mític cim de la Grand Boucle. L'endemà els qui aguantin s'enfrontaran en l'etapa decisiva de 200 quilòmetres amb final a Le Grand Bornand i ascensos al Glandon a la Madeleine i al Croix Fry. La penúltima etapa noserà com sempre una contrarellotege sino un final en alt a Annency.
Qui suporti l'edició més dura del Tour arribarà al passeig triomfal als Camps Elisis de París. Amb dues novetats. El guanyador alçarà els braços a la nit, perquè es preveu que l'etapa acabi al vespre i no a la tarda com era habitual, i a més ho farà sota l'Arc de Triomf, a la part alta dels Champes Élysees.
Però qui seran els herois d'aquest any? Seran més de 200 corredors en 22 equips.
El gran favorit a acabar amb el maillot groc del Centenari del tour a París és Christ Froome, de l'Sky. Sense el guanyador de l'any passat Bradley Wiggins, el britànic d'orígen kenià no s'haurà de preocupar de les ordres d'equip com l'any passat i es llençarà cap al Tour. A més estarà acopanyat per una guardia pretoriana espectacular amb Richie Porte, l'australià que el serà de gran ajuda a les muntanyes. Poca oposició tindrà ja que Vincenzo Nibali, guanyador del Giro d'enguany també ha renunciat a córrer, i Alberto Contador. l'esperança espanyola no passa pel millor moment com es va veure a la Dauphiné Lyberé, la prèvia del Tour. Ryder Heihedal, el canadenc o l'alemany Tony Martin poden ser rivals de l'equip Sky. Perquè no és Froome és l'Sky el gran perill del Tour. Un bloc sòlid al servei d'un gran com Froome. L'incògnta serà Cadel Evans, guanyador al 2011.
Si el Tour 2013 és muntanya segur que apareixerà per all¡a Thomas Voeckler, el francès a qui el mallot de punts vermells li xifla i voldrà torar a guanyar.
La lluita pel mallot verd de la regularitat, el mallot dels sprinters, tindrà un gran favorit d'entrada, Mark Cavendish, al capdavant de l'Omega Pharma Lotto, el Tren de l'Illa de Man, un crac a les arribades massives, i que ja s'ha alçat amb el Verd Tour en múltiples ocasions.
Un dels grans animadors de la cursa serà l'eslovè del Cannondale Peter Sagan, revelació l'any passat, té un caràcter diguem-ne especial on ja va tenir problemes amb algun corredor, però és un gran ciclista.
Tres ciclistes representaran el nostre país. Joaquim Rodríguez, el líder del Katiusha rus, que aspira a ser un dels favorits, no potsr al Groc de París, però si a guanyar etapes de muntanya. El temps i les cames decidiran. Al seu costat, el segon català Alberto Losada, que tindrà tasques d'ajuda al Purito. I al Vacansoleil belga, l'home de les escapades, Joan Antoni Flecha. Amb ell tindrem via tele imatges del seu mallot, en solitari o en grup, protagonitzant l'escapada del dia.
I parlant de teles, un cop més veurem el Tour a TVE, amb la parella clàssica Carles d'Andrés i Perico Delgado, l'exciclista, que com l'any passat, ha arribat a un acord, in extremis, amb la tele pública per narrar la ronda francesa.
Juliol, època de migdiades i Tour. Ja fa 100 anys que el binomi dura. Que no ho espatlli el dòping.

PostData: Un sol error d'Itàlia a la tanda de penals va donar la classificació per la final de la Copa Confederacions a la selecció espanyola. Diumenge Brasil, els amfitrions - Espanya, la final

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada