dimecres, 20 d’agost del 2014

De Magic a la doble RR

Aquesta nit i l'endemà, Badalona reviurà l'esperit del bàsquet de seleccions. I en certa manera reviurà aquells 17 dies olímpics on el món va estar pendent del recent estrenat Palau Olímpic. En el marc de la gira de la selecció espanyola prèvia del Mundial de bàsquet d'Espanya que és a punt d'arrencar (ho sento no em surt ni m'agrada aquest concepte caspós de Mundobasket), el Palau Olímpic acull un quadrangular entre les seleccions espanyola, croata, mexicana i ucraïnesa, en el Torneig Internacional Ciurtat de Badalona.
És la gran oportunitat de tornar a viure en el seu hàbitat original, on es va forjar i on es va fer gran una doble R màgica que va fer reviure a Badalona i a la Penya, a meitats de la dècada dels 2000, els seus grans èxits dels 90. Ricky Rubio i Rudy Fernàndez, tornaran a jugar junts al Palau Olímpic. No de verdinegre, sinó de vermell, "Roja" ÑBA (un altre concepte caspós i suat per cert). I amb ells la resta de l'ÑBA, aquell derivat a l'espanyola del Torrente per assenyalar un concepte absolutament cert: la diferència entre el bàsquet europeu i l'americà és ínfima. Ja no té sentit aquell mític programa de Ramón Trecet a TVE que es deia "Cerca de las Estrellas". Ara ja hi ha molts europeus a l'star system i, què voleu que us digui, ja s'ha perdut el misticisme que tenia l'NBA, d'aquesta lliga de marcians on només hi anaven els escollits
I és per això, que quan l'any 1992, al recent Palau Olímpic, la selecció nordamericana es va presentar a la cita olímpica amb totes les seves estrelles del bàsquet professional d'èlit i no amb les estrelles universitàries on concurrien normalment, l'organització dels JJOO de BCN'92 es va assegurar l'èxit absolut (per si el Cobi no acabés de tenir tirada)
La visita americana, una espècie de Bienvenido Mr Marshall als anys 90 va revolucionar la ciutat bressol del bàsquet, que es va fer eterna per sempre. Els EUA, amb les banderetes USA, els McDonald's, i tot el marqueting que volgueu van arrassar sense despentinar-se. I van oferir el més gran espectacle que mai havien vist fins ara a la ciutat. Una visita tant bestial com simbòlica: Michael Jordan, Charles Barkley, Larry Bird, Karl Malone, John Stockton, noms mítics... i també ell: Magic Johnson, que després d'anunciar que tenia la tant temuda SIDA en aquells temps va decidir fer l'últim gran servei a la comunitat bàsquet al Palau Olímpic de Badalona. L'ovació final a Magic, en recollir l'or olímpic, encara ressona per les parets grises d'un Palau que no li vindria malament una mica de pintura i no només la del parquet.
Avui es reviurà l'esperit del 92 i amb la visita de Croàcia. Molts recordareu la final olímpica amb l'enfrontament entre Michael Jordan i el gran Drazen Petrovic. No hi va haver color. Els USA van ser els USA, però aquella final va despertar el cuc del bàsquet a uns quants marrecs que després van voler emular els seus ídols (servidor de vostès sense anar més lluny). Mèxic i Ucraïna seran altres dels sparrings de la selecció espanyola de bàsquet i d'una generació que toca a la fí i que comencen a sonar tambors de canvi. Però a diferència del 92 amb Antonio Diaz Miguel a la banqueta i el famós Angolazo (la castanya més bèstia que es recorda del bàsquet espanyol), aquesta generació és triomfal: no para de donar títols i alegries. I es vol acomiadar fent-ne una de grossa a casa. Ja veurem si els americans que, malgrat els dubtes, de anar a aquests tornejos de fireta (que és com ho veuen ells, tot el que no sigui NBA) després de la greu lesió de Paul George, vindran al Mundial amb un reguitzell impressionant d'estrelles de l'anomenada millor lliga del món.
En tot cas, centrem-nos en avui i demà, quan Badalona tornarà a sentir la màgia del bàsquet de seleccions i tornarà a fer olor olímpica. No hi serà ni Magic (el més semblant ho trobem a Centre Comercial al costat del camp), ni Jordan ni Petrovic, però tindrem a la doble RR (Rudy-Ricky), una selecció campiona de tot que es vol acomiadar fent-la molt bèstia a casa, una Croàcia, reminiscent de la gran època del Senyor Petrovic, Ucraïna i Mèxic, hereves i relleus d'un bàsquet que s'obre fronteres.
Badalona 92 - Badalona 2014. De Magic a la doble RR: el Bressol del bàsquet és història.

PostData 1: L'Athlètic de Bilbao va empatar amb el Nàpols a l'anada de la fase prèvia de la Lliga de Campiona a terres italianes. La setmana que ve tornada a San Mamés. Després del partit de Champions es va disputar l'anada de la Supercopa espanyola, al Bernabeu, amb el derbi madrileny entre el Real i l'Atlètic de Madrid amb empat

PostData 2: Lucas Vazquez, l'extrem gallec del Reial Madrid Castilla és nou jugador de l'Espanyol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada