dilluns, 25 de novembre del 2013

On va començar la llegenda

És tant cert com sorprenent. Avui, a les 20:45 (TV3) des de les 19:00 a Rac1, el Barça visita per primer cop l'Ajax d'Amsterdam.
Visita la casa mare. Allà on la llegenda de l'exitós Barça es va gestar. Als anys 70 de la mà de Rinus Mitchells, l'Ajax amb Johan Cruyff d'estrella guanya 4 Copes d'Europa, es converteox en una referència al futbol Mundial gràcies a la proposta de futbol total, amb una revolució tàctica en introduïr el 4-4-2 o el revolucionari 3-4 3 als sistemes del moment més basats a la defensa que una altra cosa.
L'Ajax revoluciona el mó i aixo no passa desapercebut a la Lliga Espayola on comença una guerra a la deseperada pel fitxatge de la gran estrella Johan Cruyff.
El Barça s'avança als blancs fitxant a Mitchells. Poc temps arribaria Cruyff. El Barça ja gira en color mentre el blanc i negre segueix a Madrid.
Amb l'arribada de Cruyff es suca títols. El Barça passa del no res a ser un equip guanyador.
Anys més tard, després del Motí de l'Hespèria, en una altra època fosca del club, ha de tornar a aterrar Cruyff per arreglar la situació.
Es gesta el Dream Team i torna a ser època de flors i violes. El futbol total s'instal·la no només al Camp Nou, sino també a la Masia. Una Champions amb la taronja mecànica. L'holandès i la flor al cul. El BARça mana i per molts anys.
El model és exitós i s'exporta. Arriba Rijkaard més tard i la segona Champions. Amb el Pep l'apoteosi.
És l'èxit del model Ajax a la catalana.
Avui Ajax, la mare, i el Barça, el fill, ara una mica rebel perquè un argentí vol en certa manera donar una volta a l'estil holandès, s'enfrontaran per primer cop allà on tot va començar: a Amsterdam
L'Ajax ja no és ni de bon tros els dels 70. Ara no deixa de ser un dels forts d'una lliga holandesa cada cop més paupèrrima. Però no deixa de ser un dels equips clàssics d'Europa que dónen sentit, caliu i etiqueta a la Champions. És el mateix Ajax que resisteix a l'invasió d'altres estils i manté el futbol total i la filosofia de planter com una de les seves virtuts. A la banqueta, una llegenda ajacied, que com molts altres també va agafar el pont aeri cap al Camp Nou: Frank De Boer.
El Barça amb un punt ja serà matemàticament primer de grup. Però vol guanyar i demostrar a la mare que el fill tambá sap jugar a futbol com ells.
Avui futbol de gourmet. Dues llegendes i un estil cara a cara a l'Amsterdam Arena. Ajax - Barça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada