dimarts, 9 de juliol del 2013

L'embut

En diuen crisi del model. Jo en canvi li dic èxit. Bojan, Muniesa, Nolito, Fontàs, els germans Alcántara, Giovani o Gerard Deulofeu. Tots són jugadors del planter del Barça que han hagut de sortir del club blaugrana perquè no han trobat lloc al primer equip.
Molta gent, encara amb l'afan de comparar el present amb el passat, diu que Tito Vilanova no confia en el planter com ho feia Pep Guardiola, que va fer debutar fins a 29 jugadors.
Sí, és cert. Guardiola va fer debutar a molts jugadors del planter, però quants s'hi han quedat? Molt poquets, els més significatius Pedro i Sergio Busquets. Segurament Tito no ha fet debutar molts joves. Però això no vol dir que no confii en el model d'èxit del club.
El planter, d'on va sorgir el propi Tito, és el millor estandart i la més gran mostra d'orgull del Barça. Milers de nanos petits somiant en arribar algun dia al primer equip. Passar per l'estret embut i colar-se amb els millors.
Per què doncs les crítiques que sento en què diuen que l'entrenador del primer equip del Barça no confia en el planter?
La raó és ben simple. Primer, l'actual plantilla blaugrana és, des de fa temps, amb més retocs o sense, la millor de la història. I segon, el filial és, amb més o menys retocs, el millor de la història.
A molts el filial se'l queda curt i volen volar. Al primer equip, format basicament per altres perles del planter, no poden estar perquè és el millor de la història.
Així doncs la solució perquè els cracs del filial o joves com Bartra o Thiago, en què Tito i companyia no els hi dónen la confiança per estar amb els grans, és la cessió d'aquests a altres equips, altres lligues, altres països, per cortir-se i demostrar que s'havien equivocat amb ells.
Bojan buscarà a l'Ajax d'Amsterdam consolidar-se a un dels grans del futbol cosa que encara no ha fet. A Muniesa, a l'Stoke City o a Fontàs al Celta de Vigo de Luis Enrique, on compartirà vestuari amb Nolito, voldran que les lesions el respectin i demostrar que són grans futbolistes. Els Alcantara buscaran un club on treure tot el suc que tenen i convertir-se en els Xavi i Iniesta d'aquest nou club. I Deulofeu buscarà ser el nou Messi, probablement a l'Everton del català Robert Martínez.
Xavi, Iniesta, Valdés, Busquets. El problema de l'actual planter del Barça és el propi planter. Els millors ja estan al primer equip. I per entrar has de deixar sortir. Si no volem que les estrelles del planter del Barça no es perdin al filial o s'hagin de retirar, han de fer el que fan, mal que els pesi: marxar a fora, cortir-se, deixar-se estimar per l'entrenador del Barça i tornar quan aquest, de genolls, et reclami tornar.
Ara ens queixem pel què passa? Que ens vam queixar quan Piqué i Cesc van tornar a Can Barça via indirecta anglesa?
Peti qui peti, ho sento l'èxit del model del planter del Barça segueix intacte. No us quedeu a la superfície: als joves del filial que no pugen. Quedeu-vos en els nombrosos cracs del planter blaugrana que juguen a equips de Primera o a l'estranger, i són estrelles, o els que marxaran per triomfar i qui sap implantar, el model de futbol del Barça a fora.
Per cert, als qui us inflen el cap que cap jove passa l'embut del primer equip de Tito, digueu-lis que Sergi Roberto, un gran mig, relleu natural de Cesc o Xavi, ja és a tots els efectes nou jugador de la primera plantilla.
El planter del Barça segueix triomfant, cosa que sembla que a Madrid agrada ja que estan recuperant a gent com Isco o Carvajal, gent del planter blanc repartits pel món.
El model Barça és exitós i és un exemple que es copia i es segueix.
No ens ha d'avergonyir ni estranyar que els cracs del planter marxin a fora a triomfar si no poden al primer equip. Senyal que l'embut és exigent i que el planter és boníssim i no es pot deixar perdre. Tornaran. Segur.

PostData 1: Éric Abidal fitxa pel Mònaco francès per un any. Abidal fitxa per una de les noves sensacions del futbol europeu fet a través dels calers del multimilionari rus Dmitri Rybolovlev. El Mònaco s'ha gastat 130 M € en homes com Radamel Falcao, Joao Moutinho o James Rodríguez, tots dos del Porto. I David Villa marxa a l'Atlètic de Madrid on teòricament ha de ser el relleu de Falcao.

PostData 2: La crisi econòmica es carrega definitivament l'Atlètic de Madrid d'handbol. L'antic Ciudad Real que fa poc tornà a la capital estatal per reconvertir-se en l'històric club colchonero, ja havia anat retallant pressupostos. A falta de miracles l'Atlètic desapereixerà i deixarà el Barça sense sparring a l'ASOBAL. Una llàstima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada