dijous, 18 de juliol del 2013

El penúltim rival de Crist Froome

Que Crist Froome està intractable en aquest Tour de França és una evidència tant flagrant com dir que a Catalunya fa una calor descomunal aquests dies. L'última mostra del potencial del líder de l'SKY i mallot groc del Tour 2013 la vam viure ahir a la contrarellotge amb dos ports de segona entre Embrun i Chorges. Quan Alberto Contador, després de superar per només un segon al català Joaquim Purito Rodríguez, ja esperava pujar el podi de campió de l'etapa, Froome amb un immens final, tot i la insipient pluja que queia i feia de l'asafalt una pista de patinatge, li va treure 8 segons més a la general al corredor espanyol.
Avui arriba l'etapa més espectacular i emocionant de la Centenària història del Tour de França. L'entrada als Alps ens reserva un gran homenatge de l'organització a tot allò que ha fet gran La Grand Boucle: els paisatges dels Alps, imperials i imponents, els esforços dels soferts escaladors, el públic que en les grans etapes mai deixa de donar suport, i al ciclisme en general.
Per avui, dijous, el Tour ens té reservat una gran etapa des de l'inici. L'etapa reina del Tour 2013, l'etapa reina del Tour del Centenari. Una etapa només a l'abast dels millors. La penúltima etapa per poder destronar Froome si és que, veritablement, hi ha algú capaç de derrotar al corredor britànic, a aquest animalot sobre la bici que quan engega el motoret recorda a Lance Armstrong. Amb la diferència que Armstrong ho feia dopat i Froome, fins que no es demostri el contrari, ho fa net.
Des de la mateixa sortida a Gap, la 18ena etapa de la Ronda Gala, s'empina per homenatjar als grans d'aquest esport, als que vencen els colossos alpins amb sang, suor i moltes llàgrimes. Pujada primer al coll de Manse on, dimarts, Alberto Contador ja va intentar sense sort desenganxar-se del britànic. Posteriorment, ascensions a la Rampa de Motty de tercera categoria i al Coll d'Omon, l'aperitiu del que vindrà tot seguit: la doble ascensió d'un cim mític: l'Alpe d'Huez. Els famosos 21 revolts. 13 km de pujada amb desnivell del 8% de mitjana i rampes que superen en alguns punts el 12%. Allà on van sortir victoriosos llegendes com l'italià Fausto Copi, el primer guanyador d'etapa amb final al colós alpí, el 1952, Bernard Hinault, el cinc cops guanyador del Tour, el malaurat Marco Pantani, el Pirata, vencedor en dos edicions consecutives on s'ha arribat en final d'etapa a l'Alpe d'Huez (1995 i 1997), o Lance Armstrong. L'última vegada que el Tour va visitar l'Alpe d'Huez va ser el 2011 on va guanyar Pierre Rolland, el francès de l'Europcar.
Doncs aquest Alpe d'Huez és el que els supervivents del Tour del Centenari hauran de superar dos vegades. Per tant, multipliqueu les dades d'aquest gegant dels Alps francesos i sumeu-li que abans del primer descens hauran encara d'escalar el Coll de la Serenne, el punt més alt de l'etapa que es corona als 1999 m.
En resum, una etapa perquè els bons amants del ciclisme no us desenganxeu del sofà i per veure si hi ha algú que pugui fer ombra a Crist Froome. Perquè el gran rival de Froome és ell mateix. Si ell està fí, tant se val que l'SKY, el seu equip no l'acompanyi com va passar als Pirineus. No hi haurà res a fer.
Serà una gran etapa per veure fins on arriba Alberto Contador, el gran rival de Froome, tot i que està a 4:34 del britànic; si el colombià Nairo Quintana, líder del Movistar in pectore, nomenat pel cap de files Alejandro Valverde, després que el murcià li cedís el tro perquè ell no res a pelar, pot donar un ensurt a Froome com ja va intentar fer-ho al Mount Ventoux; i per veure fins a quin punt els gregaris de Froome a l'SKY, l'anglès Peter Kennaught i sobretot l'australià Richie Porte, acompanyen al doble ascens a l'Alpe d'Huez al líder Froome; i de pas si hi haurà una estratègia anti SKY per deixar en solitari Froome com va passar a la segona etapa dels Pirineus.
Passi el que passi, avui ens haurem de treure el barret davant d'aquest gran interrogant, que serà el guanyador de la gran etapa del Tour 2013, la gran etapa de la història del Tour de França. L'homenatge de la més gran pels més grans. Els herois de diumenge a París, tenen la penúltima gran prova de foc. L'última serà divendres, on els amants del vintage i del ciclisme bavejarem amb aquests noms de colosos: el Glandon, la Madeleine, la Croix Fry i el final a Le Grand Bornand, quatre ports de categoria especial, quatre grans noms del Tour.
Avui però toca l'Alpe d'Huez, el cim dels valents, el penúltim gran rival de Froome. Si el supera té el Tour a la butxaca. Segur.

PostData: Primer fitxatge del Barça de bàsquet: l'americà ex de Baskonia i Olynmpiakos on va guanyar l'Eurolliga 2012 Joey Dorsey. Dorsey ve de jugar l'última campanya al Gaziantep turc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada