dilluns, 9 de desembre del 2013

O jogo da vergonha

El Mundial 2014 de Brasil no ha començat bé. Gens bé. I això que encara falten 6 mesos per començar. Segur que ja heu vist les lamentables imatges d'aficionats brasilers literalment matant-se enmig d'un partit de futbol. Han donat la volta al món i no ajuden gens en la preparació d'un esdeveniment de primera magnítud com és un Mundial.
En l'úlima jornada del Brasileirao, en el partit més calent de la jornada, entre l'Atletico Paranaense i el Vasco Da Gama, i amb el descens dels visitants en joc, (que s’acabaria consumant) diversos aficionats d'ambdós equips es van esbatussar en ple partit i en una imatge molt trista al món de l'esport. Fins a 4 ferits molt greus van haver d'anar a l'hospital. Mig hora d’escenes dantesques abans de reprendre un partit que mai s’hauria d’haver reprès i que han batejat com ’O jogo da vergonha’, el Partit de la Vergonya.
Les imatges no són noves en aquestes contrades. Al Brasil, amb les anomenades "Torcides" i a l'Argentina amb els "Barras Bravas" ensombren el futbol i el converteixen en quelcom semblant a un espectacle violent, allunyat de l'esport i lamentable. Molt lamentable.
Parlem de societat i de psicologia. El pare de família que de dilluns a divendres va a treballar i que al cap de setmana es converteix en un perillós hooligan que vol el millor pel seu equip. I fa el que sigui. Sota la impunitat d'un terreny de joc i amb la frase de "el joc és el joc". I el que és pitjor, amb el beneplàscit d'una polícia que no actua fins que el mal ja està fet.
El que va passar ahir fa mal al Brasil, al Mundial, al futbol, a l’esport i a la societat. Una nova demostració que l'ésser huma molts cops ni és ésser ni és humà.
A Europa més o menys ho tenim controlat després de la catàstrofe de Heysel del 1985. Però no és qüestió de geografia. La qüestió va molt més enllà. Què et passa pel cap per fer el que has fet? Això és feina de psicòlegs. Què fa el futbol i l'esport que ens altera tant?
No són ni Boixos Nois, ni Ultrasur ni Hooligans. És la psique de cada personatge a que se li pela un cable i fot les barbaritats que fa.
4 ferits greus, imatges lamentabes. Aquesta és la pitjor llosa que haurà de dur la FIFA abans, durant i després del Mundial. Que s'acabin els estadis o no a temps és una altra història.

PostData 1: Varis items institucionals al Barça. Sandro Rosell ha sortit al pas d’unes informacions del diari El Mundo on deia que el president s’havia apropiat indegudament de 40 M € del fitxatge de Neymar.  Rosell ho ha negat. D’altra banda ja coneixem els projectes de remodelació del Camp Nou que el soci haurà de votar: o un nou estadi dins les actuals instal.lacions i edificat dins l’actual camp o un nou Estadi fora de l’actual recinte. El nou camp estarà cobert i amb capacitat per 105.000 persones. També s’edificarà un nou Palau Blaugrana amb capacitat per a 12.000 espectadors. 

PostData 2: Ha mort Antoni Mas Vilalta, expresident del Joventut de Badalona als 92 anys. Vilalta va ser el president de la Lliga del 1978 amb Slavnic o Santillana a pista. DEP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada