divendres, 12 de setembre del 2014

Quatre barres i uns blaugrana

Si per alguna cosa s'ha relacionat el Barça com a institució és amb el país, amb Catalunya. El Barça és un dels grans ambaixadors, sinó el més gran de tots els representants il·lustres del país. No és exagerat. El Barça és tant català universal com Gaudí o Dalí i sempre s'ha trobat còmode amb el país i amb els simbolismes que representa. El Barça és també símbol universal de la catalanitat. No només per l'escut. És història.
El país sempre s'ha arrapenjat en el Barcelona pels seus propòsits. Primo de Rivera va clausurar el camp de les corts perquè en el seu moment la directivca del club va permetre la celebració d'un concert de l'Orfeó Català on es va tocar La Santa Espina.
Josep Suñol, il·lustre dirigent d'ERC i President del club al 1936 va ser assassinat pels feixistes a la Serra de Guadarrama.
El primer partit després de la mort de Franco va ser un Barça - Madrid i l'Estadi es va omplir de senyeres, com l'any 1979 a la final de la Recopa a Basilea, el primer gran desplaçament massiu d'aficionats catalans fora de les fronteres espanyoles després de la mort del dictador.
El Concert de Lluís Llach o el més recent de la Llibertat es van fer el Camp Nou. Pep Guardiola, pal i paller del barcelonisme ha manifestat sempre el seu catalanisme, fins i tot a la famosa roda de premsa del "Puto Amo" ("Nosaltres hem caigut moltes vegades, com equip i com a país, i ens hem aixecat i ho seguirem fent, tantes i tantes vegades. Mira, si és petit el país que des d'un campanar es veu el campanar veí. Imagina¡t si és petit")
Sense anar més lluny, el Barça va fer l'ofrena florar típica de cada 11 de setembre a Rafael de Casanova, va anar a l'acte de commemoració del Tricentenari al Born i va assistir a la inauguració del carrer Onze de Setembre, el carrer on esx troba la Ciutat Esportiva Joan Gamper
Ja ho veieu les mostres de la catalanitat del Barça com a institució. Per això m'extranya que el Barça amagui o no sigui clar en dir que s'adscriurà al famós Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i que diversos col·lectius blaugranes com "Manifest Blaugrana" o "Un Crit Valent" hagin demanat al club expressament que ho faci
Josep Maria Bartomeu diu que el Barça és un club català i que farà el que la majoria dle poble català digui. Ambigu. El Barça com a institució s'ha d'involucrar, si realment s'ho creu, en aquestes iniciatives, per tal que, el poble s'adhereixi. És una bona empenta per ell que una institució tant representativa i significativa pel país, que sempre s'ha manifestat a favor de les manifestacions catalanistes, s'enganxi a aquesta iniciatviva de la societat catalana a favor del Dret a decidir el futur de Catalunya.
És estrany això quan aquest dissabte, el Barça farà un mosaic commemoratiu del Tricentenari de l'11 de setembre, abans del Barça - Athlètic de Bilbao a les 16:00, i si no ho prohibeix l'àrbitre, que té la última potestat jugarà amb la samarreta de la senyera, com un gest simbòlic. L'Athlètic de Bilbao no tindrà inconvenient de jugar amb la segona, verda, semblant a la Ikurriña. Seria tot un duel cromàtic i ple de simbolisme entre dos pobles agermanats: Catalunya i Euskadi.
Sigui com sigui, no podria ser d'una altra manera, en plena commemoració de l'11 de setembre, i més en aquest any tant significatiu, el Barça no podria quedar al marge siguent protagonista, encara que sigui de la polèmica. Tant de bo, que s'adhereixi al Pacte Nacional pel Dret. El país, Catalunya, ho necessita

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada