dimarts, 17 d’agost del 2010

Lady Amèrica conquereix Europa: la nova normativa FIBA

El nou curs basquetbolístic 2010, ens aporta un munt de novetats i normes noves, les quals es faran paleses en nous colors als parquets de bàsquet. (a la imatge el nou parquet de l'Olímpic de Badalona).Abans de repassar-les deixeu-me contextualitzar el fet..
Fins fa 25 anys, més o menys l'NBA es veia a Europa, com una galàxia d'estrelles del bàsquet amb les seves pròpies normes i un somni impossible pels europeus, trepitjar pistes mítiques com les de Boston o Los Ángeles. Certament, Amèrica quedava lluny i l'NBA era un món impermeable.
Tot va canviar quan va entrar en escena David Stern, en el Comissionat NBA, home de bàsquet i per sobre de tot de negocis. L'empresari va entendre ràpidament que el negoci del bàsquet americà havia de traspassar fronteres per generar notorietat i sobretot ingressos. El negoci es va posar en marxa perquè Europa rebés els imputs de la galàxia americana. És en aquest context que l'NBA, la FIBA i McDonald's, el negoci americà més rendible del món, van firmar un acord en què s'organitzaria un torneig a diferents capitals europees, amb el millor equip de l'NBA del moment i amb tres dels millors conjunts europeus. És el que es va anomenar Open McDonald's. Potser el que recordareu més els bons aficionats a la cistella és l'edició del 1991 a París en una final Penya - Lakers en què la Penya va estar punt de fer saltar pels aires l'organització del matx en estar a punt de vèncer els Magic i cia. Una última pilota, una errada arbitral premeditada ("bola nostra" referit als Lakers va dir l'arbitre d'aquell enfrontament) i el negoci en si, va fer que l'NBA tornés a vèncer.
Competicions com l'Open McDonalds va obrir les portes primer a canvis de normativa en el bàsquet europeu que s'equipararien en les normes NBA (inclusió linia de triple i posteriorment quarts de 10 minuts, possessió de 24 segons etc..). I també va obrir les portes a l'entrada d'europeus al selecte grup de les estrelles. Arvydas Sabonis i els malograts Fernando Martín i el gran Drazen Petrovic, van ser els primers en provar fortuna al món NBA. Un dels grans perjudicats per l'obertura de fronteres al bàsquet USA va ser sens dubte, un equip mític a Europa, el terror balcànic, la Jugoplàstica d'Split, un equip, que ho guanyava tot i on hi havia ilustres senyors de la cistella com Toni Kukoc, Dino Radja, Vlade Divac, Velimir Perasovic o Dusko Ivanovic. Això i una guerra estúpida van acabar amb la llegenda.
L'Open McDonalds, l'obertura de fronteres a Amèrica i la mediatització del bàsquet gràcies a la televisió van obligar a la FIBA a fer normes per fer més atractiu el bàsquet. L'última revolució del bàsquet europeu ja s'està aplicant i consta de les següents novetats:

Triple a 6'75

Semicercle de 1'25 cm de radi on serà legal la carrega ofensiva

La zona de pintura serà rectangular

Nova regla 24 segons. Segons si la infracció es fa en zona atacant o defensiva. Defensa: retorn a 24. Atac: si marca 14 o més segons es segueix igual. Si marca 13 o menys, possessió nova

Prepareu-vos per nous colors, noves regles i més espectacle. Lady Amèrica conquereix Europa de nou. No us extranyi que d'aqui poc els equips europeus es converteixin en franquícies NBA. Us imagineu un Joventut Cèltics, un Pistons Manresa o un Circol Cavaliers? Tot és possible.

4 comentaris:

  1. és teu aquest bloc, Marcel?

    ResponElimina
  2. Circol Cavaliers estaria bé!

    Ferran.

    ResponElimina
  3. Si Ferran. El blog és meu. Estic molt boig ja ho se

    ResponElimina
  4. com mola el camp de la penya!
    però jo trobo que això de la possessió està massa rebuscat.
    CÍRCOL CAVALIERS!

    ResponElimina