dimarts, 5 d’octubre del 2010

Barcelona té poder

Des que l'esport bes va popularitzar a principies del s.XX, Barcelona i per extensió Catalunya viu un idil·li amorós amb ell. Un dels artífex d'aquesta història d'amor, en forma de celebaracions de grans esdeveniments esportius a casa nostra és Joan Antoni Samaranch. Lluny de consideracions polítiques, Samaranach, ex porter de la difunta secció d'hoquei de l'Espanyol, es va anar infiltrant pels teixits polítics del franquisme, per fer de Barcelona, un referent mundial en l'esport. Exemples: mundial de bàsquet de 1952, vetllades de boxa o campionats estatals de natació.
El 1980, però, la història d'amor BCN-esport creix exponencialment quan Samaranch és escollit president del Comitè Olímpic Internacional (COI) i el 1986 Barcelona esdevé seu olímpica del 1992. Això comporta una transformació social i física de la ciutat en forma de nous pavellons i noves vies d'accés i comunicacio a la capital catalana. Els Jocs van ser un èxit i van situar Barcelona en el mapa de l'esport mundial.
Actualament Barcelona, tot i la crisi, continua albergant competicions de primer nivell. Fa un any va ser sortida d'una etapa del Tour de França i seu de la final de la Copa Davis detennis.I a finals de juliol d'enguany l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc reunia els millors atletes europeus.
El futur de la relació Barcelona-esport és esplèndid
  • Aquest dijous Barça Lakers al Sant Jordi i al maig la Final four de l'Eurolliga 2011
  • Al febrer de 2013 Mundial d'hambol i al juliol Mundials de natació
  • Al 2014 Mundial de bàsquet i possible punt de sortida del tour d eFrança
  • El 2018 seu del Mundial de futbol si la candidatura Ibèrica (Espanya+Portugal) surt escollida per la FIFA.
L'última excentricitata de l'alcalde Hereu és la candidatura de Barcelona 2022 pels Jocs Olímpics d'hivern.
Cal recordar que l'organització d'esdveniments esportius té 2 cares: d'una banda la propaganda de l'esplendor d'un poble (Hitler i la suposada superioritat de la raça ària als JJOO de Berlín 1936) i de l'altre voler amagar les carències dels dirigents polítics (Jordi Hereu i la seva erràtica gestió a l'ajuntament de Barcelona)
Sigui com sigui i com canàven els Manolos "Barcelona és poderosa, Barcelona té molt poder"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada