dimecres, 18 de febrer del 2015

Especial Copa del Rei (2ona part): Copatges. Història i anècdotes de la competició del KO

Seguim l'Especial Copa del Rei al Lliure directe i al Blog del Bressol. Si ahir repassàvem les 8 Copes del Rei guanyades per la Penya, avui, repassem una mica d'història de la competició, anècdotes i moments destacats que han fet de la Copa del Rei, tot un èxit organitzatiu, competitiu i atractiu per a jugadors, tècnics i aficionats.
L'edició del 2015 és la número 79 de la competició, la 31ena en format ACB, tot i que la primera edició es va disputar el 933. I és que les edicions de 1934 i les que van de 1937 a 1939 no es van disutar a causa de la Guerra Cívil. El primer campió de la Copà Espanyola va ser el Rayo Club de Madrid (el Rayo Vallecano) que va derrotar al R. Madrid, els dos referents estatals del moment.
El Rayo Vallecano ni el Madrid són els únics campions "futbolístics" que van guanyar una Copa Espanyola de bàsquet. Barça a banda, l'Espanyol va ser el primer campió català, provinent, del futbol, que guanya una Copa de l'esport de la cistella. Va ser a la final de Madrid 1941, en derrotar L'Hospitalet.
El primer equip català en guanyar una Copa té orígen francès. Va ser la Societé Sportive Patrie, fundat per la colònia francesa que vivia a Barcelona, i que va derrotar al Rayo a la final de 1935 que es va disputar a la capital catalana.
El Laietà, doble campió de Copa a inicis dels 40, l'Athlètic de Gràcia, sotscampió el 1940 a la final contra L'Hospitalet, el Montgat, l'Aismalibar de Montcada, que entre finals del 50 i inicis dels 60, es disputava l'hegemonia catalana, amb els dos grans del bàsquet del país, el Picadero, referent als 70 són altres representants catalans a una final de Copa i el Manresa, evidentment, comptant a Barcelona i al Joventut.
El Madrid és el Rei de Copes amb 24, però no va guanyar la primera fins el 1951 que va derrotar al Barça, en la primera final de Copa de bàsquet dels dos equips de futbol, jugada a Sant Sebastià, 18 anys més tard de la creació de la Copa.
El Barça és segona al palmarès, amb 23, però no guanya la primera, fins a Palma 1943, que derrota al Laietà, botxí blaugrana, l'any anterior a Saragossa.
El primer Penya - Barça en una final de Copa va ser l'any 50 a Barcelona, amb triomf culé 39-46. La segons i última va ser a Tenerife 1987, de nou triomf blaugrana (110-102)
Com vam dir ahir la primera final de Copa Joventut - Madrid va ser verdinegre. Va ser la de Burgos 1948, la primera de les 8 Copes de la història de la Penya.
El Manresa ha disputat dues finals de Copa del Rei, justament contra el mateix rival, el Barcelona. L'any 1980 a Ferrol, victòria blaugrana. L'any 1996, triomf bagenc a Múrcia.
Fins a 14 vegades, Catalunya ha acollit una Copa. 12 a Barcelona, una a Badalona, l'any 1985 (una Badalona que desitja organitzar la Copa de 2017) amb victòria del Madrid al Joventut (90-76), i una a Terrassa, l'any 66, amb triomf del Madrid davant la Penya per 62-61.
Drazen Petrovic, el Geni de Sibenik, un dels millors, sinó el més gran jugador europeu de la història, va guanyar l'única Copa del Rei del seu palmarès. Va ser amb el Madrid a La Corunya 1989, en derrotar al Barça.
Pau Gasol, el millor jugador de la història del bàsquet català va implosionar en una Copa del Rei. De Màlaga 2001 a l'NBA.
La Copa del Rei és emoció, nervis i finals igualats. I els triples han estat decisius per decidir campions. Entre d'altres, segur que recordeu el de Nacho Solozabal a la final de Valladolid 1988 que va fer que el Barça derrotés al Madrid per un ajustat 84-83; el triple del veterà Joan Creus, que amb 39 anys i un grandiós triple des de la cantonada, a passada de Roger Esteller, que donà l'única Copa del Rei del TDK Manresa, aquell Manresa entrenat per Salva Maldonado, ara tècnic del Joventut; o els 3 triples de Xavi Crespo que van iniciar la remuntada de la Penya a la final de Lleó 1997 amb el Càceres.
El màxim anotador de la història de les finals de Copa és el madridista Wayne Brabender (11 finals, 262 punts). Epi és qui més finals ha jugat (13), totes amb el Barça. Mark Davis, la llegenda del CAI, amb 44 punts és el jugador que va anotar més punts en una final. Per cert va ser el primer MVP de la competició. Va ser a Les Palmes 1990 en la final amb la Penya. Pedro Ferrandiz, el llorejat tècnic del Madrid és qui més finals de Copa ha dirigit (12) per davant d'Aito
I parlant d'MVP's. Rudy Fernandez és l'únic jugador, d'ençà que s'entrega el trofeu al Jugador més Valuós de la Copa, que té dos títols d'MVP. I tots dos amb la Penya. Sevilla 2004 i Vitòria 2008. En el primer cas va perdre la Penya va perdre la final davant el TAU. En el segon, triomf a casa de l'amfitrió Baskònia.
Jordi Villacampa, és el màxim anotador de la història de la Copa (491 punts) per davant d'Epi i Joan Carles Navarro. Eduard Kucharsky va diputar 18 Copes sumant les etapes de jugador (10) i entrenador. En va guanyar 7 com a jugador, entre Laietà, Penya, Barça i Aismalibar . Rècord absolut.
I ens podríem recrear i recrear amb històries, cistelles i cançons com Maite Zaitut dels Pirritx eta Porrotx, grup infantil que va posar la banda sonora de la Copa Vitòria 2008 de grans records verdinegres. I en tots els cracs que han jugat la gran competició d'hivern al bàsquet europeu. Epi, Santillana, Buscató, Creus, Peñarroya, Singla, els germans Martínez, Villacampa, Jofresa, Mike Smith, Rudy, Ricky, Navarro....
Això és la Copa i la seva història. Demà a les Canàries, comença la història de la Copa 2015.

PostChampions: Ha tornat la Champions amb la primera part dels partits d'anada dels vuitens de final. Empats del PSG davant el Chelsea (1-1) i del Bayern de Munich al camp del Shacktar Donetsk, (0-0) a Lviv, en l'exili forçós dels ucrainesos del Dombass Arena per la crisi i l'ambient bèl·lic amb Rússia a la regió de Donetsk

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada