dimecres, 12 de setembre del 2012

Somiant en la llibertat

Ahir 2 milions de catalans vam sortir al carrer a demanar la independència dle país. Avui toca l'anàlisi, la reflexió. Avui és l'endemà. Avui des de molts àmbits es felicitenn per la mostra de civisme d'ahir i per l'èxit acollonant de tot un poble. Avui també toca imaginar-nos el futur com a hipotètica nació independent. També en l'àmbit esportiu. Anem al cas més paradigmàtic per entendre com es viuria l'esport català sense els estreps de l'hispanitat. El futbol és l'esport amb més llicències al país. Ras i curt, i que sempre apareix aquest dies. A quina lliga jugaria el Barça en una Catalunya independent. Des de les institucions es plantegen tres vies, seguir com ara i continuar a la lliga espanyola, desvincular-se i crear una lliga catalana, o anar a jugar a una lliga estrangera. No és cap utopia, és més no cal naran molt lluny per trobar algun cas exemplar. A França, el Mònaco, estat independent, juga la Ligue1 i és 7 vegades campió. Més a prop, l'Andorra FC, ara a Primera Catalana, però fa molts anys a Segona B, i per tant adscrits a la Federació Espanyola , podria jugar a la Lliga Andorrana, però prefereix fer-ho en una competició més potent.
El bàsquet és però l'esport on es veu més equips de països diferents jugant lligues no adscrites a la seva federació. La Lliga Adriàtica englova els equips més potents d'Eslovènia, Sèrbia o Croàcia perquè les seves lligues locals o són molt fluixes o literalment no existeixen. Per cert l?Andorra de bàsquet també està adscrit a la Federació Catalana de bàsquet i sense anar més lluny jugarà en la seva categoria Junior amb el nostre Juniior A del Círcol, aquest any.
Però a nivell UEFA com afectaria un Barça dins una Lliga Catalana? Doncs practicament res més del què passa ara. és més fins i tot li aniria millor. Com tot, la mare dels ous a la UEFA són els drets televisius. El màxim organisme del futbol europeu dóna uns calers X a cada federació per jugar la Champions. I cada federació els reparteix per nombre d'equips participants. En el cas del Barça comparteix els diners de les teles amb tres equips més. Amb una Lliga Catalana, segurament només jugaria la Champions 1/2 equips, però el pastís a repartir seria més gran. Una solució còmode per a tots seria fer una Superlliga europea amb els millors equips del futbol europeu, quelcom semblant a l'Eurolliga de bàsquet.
El cas és que no seria pas cap cosa descabellada que en un esport català lliure com el país, pogués primer competir amb total garantia, i fer-ho adscrits a una Federació Catalana independent o dins una altra Federació Estrangera
Esperant un Barça-Manchester United, i un Espanyol-Liverpool, per inaugurar una nova Premier League, seguirem somiant, que de moment encara és gratis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada