dimecres, 30 de març del 2016

La influència del Flaco

Aquest dissabte, el Barça -Madrid que futbolisticament donarà molt de si, excepte a nivell de classificació, ja que serà intrascendent passi el que passi, i només servirà per veure el goig de veure posar el genoll a terra a l'etern rival, serà el Clàssic del Johan etern. El primer partit que El Flaco no veurà en vida.
No tingueu cap dubte, que el Camp Nou retrà com es mereix i de forma brutal, a un personatge clau per la historia dle club i del futbol. La persona que en un momento dado va canviar el tarannà d'un poble a través del futbol.
Cruyff jugador, Cruyff entrenador, Cruyff innovador, Cruyff català. La influència de l'holandès al poble català va ser extraordinària i segurament sense que el propi Johan sabés que ho feia.
Ell estava a l'Holanda moderna de l'Europa occidental moderna i va portar la modernor a Catalunya, a través dels collars, dels seus cabells llargs i la fluidesa del seu futbol modern de l'escola holandesa de Rinus Michells i l'Ajax triple campió d'Europa a inicis dels 70.
Amb Cruyff, el Barça va deixar de passar gana de títols 14 anys després. Havia obert el camí cap a la llegenda d'un gran d'Europa com el Barça.
Després del motí de l'Hespèria el 1987, Cruyff torna al rescat del poble català a través del rescat del Barça.
Amb Johan arriba el Dream Team. I el Johan plasma a la gespa un futbol de bojos. Adeu al 4 defensa.. Hola als rondos. Benvinguts als 4, als 6, als 8 i a l'11. Adéu als noms. Ara són números. Benvinguts als joves dle planter.
Koeman, Wembley 92, la primera copa d'Europa, la Barcelona preolímpica té en el  Barça del Dream Team i la Copa d'Europa un magnífic teloner.
L'idioma Cruyff és l'idioma universal del futbol. No s'entén però es fa entendre.
I Cruyff marxa. Però el seu llegat queda en homes com Rijkaard i sobretot Pep Guardiola, el fill dle pare, que posa mètode a la idea de Cruyff. Tito va tenir poc temps per deenvolupar encara més l'excel·lència dle futbol de pe, el futbol del Johan. Luís Enrique és el rebel. El que posa heavy al futbol de Johan. Però segueix sent el futbol de Johan.
El futbol modern de Johan, el futbol modern i referència del Barça. De la selecció holandesa, de l'Ajax i de la Roja campiona, la Roja del Barça de Cruyff.
Cruyff, holandès i català de la ceba volia agraïr al seu poble d'acollida no només inscrivint el primer Jordi a la dictadura franquista, el seu fill, Jordi Cruyff. Sinó també fent-se seleccionador català. Amb Cruyff tothom volia jugar amb i contra Catalunya.
Cruyff també era solidari i amic dels nens. Amb la seva fundació Cruyff contribuïa a ajudar els nanos amb problemes. No li interessaven els diners ni guanyar-ne més. Perquè sempre n'havia tingut
Catalunya li deu molt al Johan. I aquests dies, molts ciutadans, molts culers li han demostrat al seu Memorial de Condolences instal·lat al Camp Nou. Johan Cruyff, un palomo que no hace verano però que ha deixat per la posteritat l'estima i la influència més enllà de l'hectàrea verda d'Arístides Mallol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada