Demà farà 30 anys de la tragèdia a l'Estadi de Heysel de Brusel·les, en la final de la Copa d'Europa entre el Liverpool anglès i la Juventus de Turí, una de les pitjors tragèdies que s'ha viscut en un camp de futbol europeu. Uns fets que van marcar per sempre la manera de viure el futbol, i que van implamentar noves mesures de control d'aficionats i d'estadis per tal que mai més el futbol passi de ser un espectacle a un camp de guerra. Recordem, avui, com fa 30 anys el futbol i la manera de viure'l va canviar per sempre, després de viure, ahir, la final de l'Europa League de Varsòvia que va donar al Sevilla la quarta Europa League de la seva història en derrotar al Dnipro ucraïnès.
Dimecres 29 de maig de 1985, Brusel·les s'aixecava diferent, Era el dia del gran partit. Viuria l'anomenada Final del Segle entre el Liverpool i la Juve, els dos millors equips del moment a Europa, en l'envellit Estadi de Heysel. Un lloc amb unes estructures molt febles, sense sortides d'evacuació i amb molts espectadors sense seient i a peu dret.
Els del Liverpool éren 16.000 supporters anglesos, molt menys que els turinesos, però tots amb una cervesa a la mà. Buscaven la quarta Copa d'Europa. Els italians, éren uns 35.000 i amb el seu suport, buscaven el primer títol europeu per la Juventus
Dues hores abans, Heysel estava a rebentar com un ou. De gent, de navalles, de pals, fins i tot de destrals... La polícia belga va ser molt permisiva. No va fer res per evitar l'entrada d'aquest hooligans i tifosis amb aquests elements. L'organització de la final va estar pitjor. Va separar les dues aficions als dos gols. però al gol sud, zona reservada pels aficionats turinesos, uns supporters del Liverpool es va col·locar al costat dels seguidors italians, sense polícia i sense res que els separés.
El llançament d'objectes per part dels seguidors anglesos cap als italians només va ser el principi de la tragèdia. La polícia va fer com si res. Quan la pluja d'objectes és més forta que mai, un grup de belgues que estava entre els seguidors de Liverpool i Juve no aguanta més i cedeix. Cau sobre els italians i s'esdevé el drama. Són les 19:20. La polícia belga no fa res. Només contempla tranquiŀlament l'escena al voltant de la pista d'atletisme que rodeja l'Estadi, fins que la tragèdia es fa inevitable. La polícia queda desbordada pel drama.
Els seguidors de la Juventus no poden aguantar la pressió de l'allau de la gent que cau i el drama es magnifica. Uns s'arraconen a les parets per no quedar engolits i sortir d'allà però no ho poden evitar i també són victimes de la tragèdia. Aixafats, trepitjats, corredisses, morts, ferits... El drama en un dia que hauria d'haver estat una festa.
El desconcert és absolut. Molts ferits són atesos a la porta de tribuna de l'estadi o fins i tot en els mateixos graons prop de la gespa. Els italians espantats, que van poder sortir, van haver de destrossar la tanca que separava el seu lloc de la llotja d'honor de l'Estadi i sortir per cames per la grada d'autoritats.
Són les 20:15, l'hora prevista per començar el partit, però el camp segueix ocupat per gent que vol sortir del terreny de joc i per les victimes. Als vestidors, desconcert. Ningú sabia si s'havia de jugar o no. Es va discutir molt, però al final es decideix jugar el partit. Marco Tardelli i Antonio Cabrini, els primers jugadors de la Juve que surten a la gespa, es dirigeixen al gol sud per demanar calma als tiffosi i que tornin a la graderia. Joe Fagan, el tècnic del Liverpool va raonar que si no es jugava el partit, la tragèdia podria haver estat més gran del que ja va ser. Els fets de Heysel van marcar tant a Fagan que va deixar d'entrenar a partir d'aquell instant.
A les 21:45, el partit comença, 1:30 més tard de l'hora inicial. Michel Platini, el què és avui President de la UEFA, de penal inexistent marca el gol, l'1-0 definitiu, que dóna la victòria a la Juve i la Copa d'Europa. Però el partit queda relegat en un pla superficial. La prova és que a Turí només un petit grup d'aficionats surten a celebrar el títol. La majoria es queden a casa
39 morts i 600 ferits. És el balanç de la tragèdia de Heysel. No és el fet més luctuós en quan a xifres que ha visut el futbol en circumstàncies similars (4 anys més tard el 1989, el Liverpool es veu involucrat en la tragèdia de Hillsborought, l'estadi del Sheffield, quan en motiu de la final de les semis de la Cup amb el Nottingham Forest, 96 persones, totes seguidroes del Liverpool moren en una allau per accés d'aforament), però el fet que la final de la Copa d'Europa fos televisada arreu del món va magnificar la catàstrofe de l'Estadi Heysel de Brusel·les aquell 29 de maig de 1985. Les reaccions no es fan esperar.
Tothom coincideix que la culpa de tot és dels anglesos, que van començar el desastre amb el llançament d'objectes. Els anglesos i la permisivitat de la polícia belga van originar la tragèdia
La Federació Anglesa de futbol s'avança a la decisió de la UEFA i exclou al Liverpool i a la resta de clubs anglesos de les competitcions europees per dos anys. La UEFA magnifica el càstig i ho amplia a 5 anys. Durant 5 anys ni Liverpool ni cap equip anglès jugaria a Europa. A Bèlgica es prohibeix que es juguin partits internacionals amb presència britànica.
Són detingudes 27 persones com a responsables d'homicidi (entre ells un espanyol). La UEFA és considerada responsable solidària dels fets.
A Londres preocupa com erradicar el hooliganisme al seu país. A Turí, enmig del dòl, arriben les víctimes de la tragèdia i s'acorda que els culpables de la tragèdia són els seguidors del Liverpool i la permisivitat de l'organització i la polícia belga. Ho diuen amb la boca petita ja qe es descobreix que abans del drama a dins de l'Estadi, als prolegòmens del partit van haver aldarulls entre hooligans i tiffosi italians on un seguidor anglès mor apunyalat per un tiffosi de la Juventus. A part també es descobreix irregularitats en la venda d'entrades a seguidors de la Juve que van a parar a mans de seguidors belgues.
Al món es repeteixen les mostres de condol de tot arreu. I es comencen a prendre noves mesures de control a les instal·lacions esportives, més estrictes i prohibitives contra tota conducta fora de lloc i de gent que porti pals, navalles etc.
L'estadi de Heysel és remodelat a fons el 1994 i rebatejat com l'actual Estadi Rei Balduí. El 1995 es reinaugura amb un amistós entre Bèlgica i Alemanya amb triomf alemany i poc després, el 1996, just després de complir-se la sanció de 10 anys imposada per la UEFA, alberga una final de la Recopa entre el PSG francès i el Ràpid de Viena, amb triomf gal.
Heysel, la tragèdia de l'Estadi de Brusel·les, els 39 morts, els 600 ferits, la permisivitat arbitral, el pobre estat de l'Estadi va marcar un abans i un després alhora de disfrutar de l'espectacle del futbol. Totes les mesures de seguretat que coneixeu abans d'entrar a un recinte esportiu a veure un partit de qualsevol esport, totes aquelles normes que veieu sempre al darrere de l'entrada són, en bona part, conseqüència del què va passar demà farà 30 anys. Tot i més, tot i que massa cops, els violents entren a un camp per fer merder (l'últim cas la mort d'aquell seguidor del Depor a mans d'ultres de l'Atlètic de Madrid) per evitar tragèdies com les de Heyseol i fer del futbol, i de qualsevol esport de masses, un espectacle grandiós tant esportiva com socialment parlant.
Heysel 30 anys. Allà no va guanyar ningú. Va perdre tothom. Va perdre el futbol. Va perdre l'esport. Recordar per no oblidar i perquè mai més torni a passar
PostData: Detenen una desena de dirigents de la FIFA i s'investiguen 6 més per frau i corrupció dos dies abans de les votacions per escollir nou president (Blatter se les prometia tant felices amb la reelecció). Això ve arran d'una investigació de la justícia americana al respecte de l'organització i la suposada compra dels Mundials de 2018 a Rússia i 2022 a Qatar
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada