El futur de Catalunya es juga a partir d'avui al Parlament de Catalunya. Ja ha començat el partit més important del país. Independència si. Independència no. Veurem si en la primera part del partit els que volem la independència de Catalunya guanyem per golejada. Després serà l' hora de desmarcar-se del ferri marcatge de l'Estat Espanyol, en tots els àmbits. Però i en l'esport? Què ha de fer una Catalunya independent amb l'esport? Ras i curt. A on ha de jugar el Barça?
Si en l'economia i la sanitat la cosa està clara, perquè afecta a tots, en l'àmbit esportiu la cosa és diferent. No es tracta ni es tractaria de negociar amb l'Estat Espanyol, la cosa pública, per la cessessió. Es tracta de negociar amb organismes privats la inclusió d'una Federació Catalana dins l'Internacional. Sens dubte, però, el fet de ser independents, ens evitariem imatges esperpèntiques com les de Fresno 2004 i el veto espanyol a incloure Catalunya a la Federació Internacional de Patinatge, al.legant el suat "Cataluña es España".
Això a nivells de seleccions, però i el dia a dia? A quina lliga ha de jugar el Barça o l'Espanyol? En una hipotètica Lliga Catalana, seguir a l'Espanyola o emigrar a altres lligues? Doncs la resposta és tant simple com, on tregui més calers. Independents o no, la pasta és la pasta i per molt que Catalunya sigui lliure, el paper moneda tira molt. El més probable és que mentre el Girona i el Sabadell, juguin a la Catalana, els dos catalans de Primera segueixin a la Liga o juguin a una de fora com la francesa, com el Mònaco o l'anglesa, com el Swansea gal.lès. Tot dependrà de les condicions econòmiques que ofereixin, més que el nivell de competició, que també.
I com el futbol, tots els esports de masses. El que pot ser és que esports on predominen els catalans com l'hoquei patins o el waterpolo excloguin els pocs equips de fora del principat i continuar mantenint el nivell.
Un cop assolida la sobirania de Catalunya el què han de fer els dirigents esportius és, en primer lloc, reactivar el Comitè Olímpic Català, per entrar al COI, i consolidar la Secretaria General de l'Esport com un ministeri del nou Estat Català o integrat dins del ministeri de cultura. Perquè l'esport és cultura.
Però mentre Catalunya continuí dintre Espanya, com ara, i els polítics d'aquí estiguin barallats, com sempre, el somni de la Catalunya Sobirana i esportiva seguirà sent un somni, avui una mica més a prop de la realitat.
PostData. Una pregunta. De quina nacionalitat seria Milan Piqué, el fill de Gerard Piqué i la cantant colombiana Shakira, nascut ahir? Catalana, colombiana o doble nacionalitat? El que és segur és que les conyes amb el seu nom estant garantides al cole. Conseqüències de ser fill de famosos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada